Switch Language

E-Lecture: Status rondom inzet fagen in de industrie (De week van VMT)

E-Lecture: Status rondom inzet fagen in de industrie (De week van VMT)

January 22, 2021

DE WEEK VAN VMT – Bacteriofagen kunnen toegepast worden als hulpstof, om zo heel specifiek één type bacterie aan te vallen en te doden. Hun specificiteit is een belangrijk voordeel bij de toepassing als conserveermiddel in voeding. Wat is de huidige status rondom de inzet van fagen in de voedingsindustrie? Bekijk onderstaand de E-Lecture terug met onder andere Dirk de Meester en Frank Devlieghere.

Play Video

Stand van zaken

Diverse onderzoeken hebben de werking aangetoond en de eerste toelating voor een faag tegen Listeria werd al in 2006 in de VS gegeven. In de bovenstaande E-Lecture gaven Dirk de Meester van Micreos, Frank Devlieghere van de Universiteit Gent en Danielle van Dalen van PA Europe BV een update over de stand van zaken rond bacteriofagen. Tijdens de sessie werd ook inzicht gegeven in de situatie wat betreft goedkeuring in de EU.

Voordelen van Fagen en PhageGuard Listex

 

 • Oppervlakte behandeling
 • Processing aid / Hulpstof (geen etikettering)
 • Geen organoleptische verandering
 • Product herformulering niet nodig
 • Onschadelijk voor mens, dier of plant
 • 1-3 log*10 reductie op voedsel
 • 3 – 5 log*10 reductie op biofilms en productie apparatuur
 • Effectief tegen alle Listeria species
 • Voorkomt Listeria overdracht tijdens productie
 • Niet-corrosief voor machines of productieomgeving

De voedselpathogeen Listeria monocytogenes

L. monocytogenes is de veroorzaker van de ziekte listeriosis en wordt wereldwijd geassocieerd met voedsel gerelateerde uitbraken. In de Verenigde Staten wordt geschat dat van alle sterfgevallen veroorzaakt door voedselpathogenen 28% toe te schrijven is aan L. monocytogenes en dat meer dan 99% van deze gevallen tot stand komt door besmetting via voedsel. Statistieken laten zien dat het aantal gevallen van listeriosis de laatste jaren toeneemt in een aantal Europese landen. In 2006 was sprake van ruim 60 listeriosis gevallen in Nederland, waarbij bijna een derde van de patiënten overleed. Voor de meeste mensen levert blootstelling aan L. monocytogenes geen groot risico op. Risicogroepen zijn vooral ouderen, personen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen (met name het ongeboren kind) en zuigelingen.

Betere beheersing van Listeria

Dat Listeria monocytogenes in levensmiddelen een reëel gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid blijkt uit de vele voedselinfecties en uitbraken wereldwijd. Om infecties met L. monocytogenes via voedsel te voorkomen heeft de EU strikte wetgeving voor verschillende productcategorieën opgesteld, waarbij niet alleen normen gelden voor het levensmiddel direct na productie, maar ook op het moment van consumptie. Voor levensmiddelenproducenten is het van belang L. monocytogenes in de gehele keten te beheersen.

Listeria in levensmiddelen

De vraag van consumenten naar verse en minder geconserveerde producten is toegenomen. Als gevolg daarvan is het aanbod van dit soort producten de laatste jaren sterk gestegen en is er een duidelijke trend naar het gebruik van mildere conserveringscondities. Met name gekoelde levensmiddelen die voorafgaand aan consumptie geen verhitting ondergaan kunnen een verhoogd risico met zich meebengen ten aanzien van L. monocytogenes wanneer besmetting heeft plaatsgevonden, mogelijk gevolgd door uitgroei. L. monocytogenes is in staat zich aan te passen aan vele milde conserveringsstrategiën en kan groeien bij koelkasttemperaturen. Uitbraken van listeriosis zijn geassocieerd met verschillende productcategorieën zoals verse groenten, kant-en-klare vlees- en vis-producten, ongepasteuriseerde zuivelproducten en zachte kazen, en schaal- en schelpdieren. Voor dit soort producten is ketenbeheersing ten aanzien van L. monocytogenes essentieel.

Bronvermelding

https://www.vmt.nl/algemeen/artikel/2008/11/betere-beheersing-van-listeria-10116131Ir. S. van der Veen 1,2, Dr. Ir. M.H.J. Wells-Bennik1,2, Dr. T. Abee 2,3,
1 NIZO food research, Ede,
2 Top Instituut Food and Nutrition (TIFN), Wageningen
3 Wageningen Universiteit (WUR), Wageningen

Abstract

Heel gericht kan een bepaalde pathogeen zoals bv. Listeria monocytogenes worden geëlimineerd. Andere bacteriën zoals nuttige bacteriën worden ongemoeid gelaten. Ook plantaardige en dierlijke cellen blijven buiten schot. Daarmee zijn bacteriofagen een efficiënte manier om voedselpathogenen te bestrijden.

Klik op de rechter knop om zo de website van het VMT te bezoeken en de originele artikelen door te lezen.


  Meer informatie

  Benieuwd hoe u de voedselveiligheid in uw productieomgeving kan verbeteren door het toepassen van fagen? Wilt u meer informatie ontvangen of uw specifieke situatie doorspreken? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier op deze pagina. sales@micreos.com or Contact us.

  About Micreos & PhageGuardPhageGuard

  Micreos is een pionier op het gebied van gerichte antibacteriële technologie. We ontwikkelen geavanceerde eigen producten en technologie, waaronder de PhageGuard-productlijn. Ons succes is gebaseerd op een geschiedenis van succesvolle samenwerkingen met topuniversiteiten, instituten en klanten over de hele wereld. Ons innovatieve onderzoek wordt regelmatig vermeld in wetenschappelijke tijdschriften en mediapublicaties over de hele wereld.

  Posted : 2021 , News